Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kordinátageometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
651
Határozza meg az a paraméter értékét úgy, hogy az x^2(x a négyzeten)+y^2( y a négyzeten)-8x-8y+a=0 egyenletű körhöz az origóból húzott érintők 60°-os szöget zárjanak be egymással!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
x² + y² - 8x - 8y + a = 0
Alakítsuk olyanná, ami jobban hasonlít a kör egyenletére:
(x-4)² - 4² + (y-4)² - 4² + a = 0
(x-4)² + (y-4)² = 32-a

Vagyis a kör középpontja a K(4; 4) pont, a sugara r = √(32-a)
Minden geometria feladatnál fontos a viszonylag jó ábra, úgyhogy rajzold fel a kört meg az érintőket is.
Az origóból a középpontba húzott egyenes 45 fokos. Az OK távolság (ahol O az origó, K a kör középpontja) OK = √(4²+4²) = 4·√2.
Az OK egyeneshez képest szimmetrikusan (±30°) helyezkedik el a két érintő. Vagyis az OKP háromszög, ahol P az egyik érintési pont, az egy 30°+90°+60° derékszögű háromszög. Mivel az átfogója 4·√2, a rövidebbik befogó, vagyis a kör sugara, az ennek fele, 2·√2 hosszú. (A 30+60+90 fokos nevezetes háromszögről ezt muszáj tudni fejből.)

r = 2·√2 = √(32-a)
8 = 32-a
a = 32-8 = 24
0