Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika SOS help

Főoldal » Középiskola » Fizika
783
Egy áramkörben a fogyasztót az áramforrás pozitív és negatív pólusával egyaránt 20 cm hosszú, 1 mm² keresztmetszetű, 1.78×10-⁸(tíz a minusz nyolcadikon) Ω⋅m fajlagos ellenállású rézvezető köti össze.
A)Mennyi az áramkörben a teljes vezeték ellenállása?
B)Hány százalékos hibát követünk el, ha az izzó 63 ohmos ellenállása mellett a vezeték ellenállását elhanyagoljuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Tudjuk, hogy egy hosszú, vékony vezető ellenállását a következőképpen lehet kiszámolni:

`R=\rho*l/A`

ahol `rho` a fajlagos ellenállás.

Összesen az áramkörben felhasznált vezeték tehát `40 cm`
A vezeték ellenállása tehát így adódik:

`R=1.78*10^-8 \Omegam*(0,4 m)/(1*10^-6 m^2)=7,12*10^-3 \Omega`

A vezeték ellenállása: `R_v=7,12*10^-3 \Omega`
Amit figyelembe veszünk (fogyasztó): `R_f=63 \Omega`
A B) feladatban leírt áramkörben az ellenállás pedig e kettő összege lenne: `R_(össz)=63,00712 \Omega`

Tehát a hiba:

`R_f / R_(össz)=0,999886999 -> Hiba: 0,011%`
Módosítva: 5 éve
1