Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kordinátageometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
562
Írja fel azoknak a köröknek az egyenletét, amelyek egyszerre érintik az y tengelyt és az y=x és y=x+2 egyenletű egyeneseket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A körök középpontja egyforma messze van mindhárom egyenestől.
Az y=x és y=x+2 egyenesek párhuzamosak (rajzold fel őket), a mindkettőtől azonos távolságra lévő pontok az y=x+1 egyenesen vannak.
Ezek 45 fokos egyenesek, az y=x és y=x+1 egyenesek távolsága ezért √2 (Pitagorasz...) Vagyis a kör(ök) sugara √2 lesz.
Az y tengelytől √3 távolságra az x=√2 illetve az x=-√2 pontok vannak, tehát ez a két pont lehet a körök középpontja.
A középpont másik koordinátája:
- Ha x=√2, akkor y=√2+1 (hisz y=x+1 egyenesen kell legyen a középpont)
- Ha x=-√2, akkor y=-√2+1

Megvan a középpont és a sugár (r=√2), így a körök egyenlete:
- (x-√2)² + (y-√2-1)² = 2
- (x+√2)² + (y+√2-1)² = 2
0