Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
721
Írja fel annak a körnek az egyenletét, amely egyik átmérőjének két végpontja az
A(2; -1) és B(-4 ; 7) koordinátájú pontok!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az átmérő felezőpontja lesz a kör középpontja

`F = (x_1 + x_2)/2 ; (y_1 + y_2)/2`

`F = (-1;3)`

A sugár hossza az AB pont távolságának fele:

`D = sqrt((x_2 - x_1)^2 + (y_2 - y_1)^2)`

`D =sqrt( (-4-2)^2 + (-1-7)^2)`

`D = 10` tehát `r = 5`

A kör egyenlete (u ; v) a középpont koordinátája

`(x-u)^2 + (y-v)^2 = r^2`

`(x+1)^2 + (y-3)^2 = 25`
0