Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1837
Egy mértani sorozat második tagja 1/4 , harmadik tagja -3/8 . Határozza meg a sorozat első tagját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_2 = 0.25 = a_(1)q`

`a_3 = -3/8 = a_(1)q^2`

`(a_(1)q^2)/(a_(1)q) = -3/2`

`a_1q`-val egyszerűsíthetek

`q = -3/2`

Behelyettesítéssel:
`a_1 = -1/6`
0