Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt hogy kell? Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
795
Nem értem valaki kérlek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, nehéz, Házi feladat, Nem ertem, Nagyon kell, Kerlek, Koordináták rendszer
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az, hogy P(x;y) → P'(kx;ky) azt jelenti, hogy minden egyes pont helyett fel kell venni egy másik pontot, aminek a koordinátái az eredetinek a k-szorosai. (az x-ből is k·x lesz, meg az y-ból is k·y)

Vagyis pl. az A(6;-3)-ból az lesz, hogy A'(6k; -3k). A B-ből B'(3k; 3k) lesz, a C-ből C'(0;0) (marad az origóban, mert 0·k=0)

Mondjuk ha k=2, akkor A'(12; -6), B'(6; 6) és C'(0;0) lesz.
Ha a koordináta rendszerbe rajzolod az eredeti ABC-t is meg az A'B'C'-t is, látod, hogy a vesszős háromszög oldalai dupla olyan hosszúak, mint az eredetié. Rajzold meg!

Ha k=1/2, akkor minden oldal fele olyan hosszú lesz. Rajzold meg azt is.

Ha k=-1, akkor A'(-6; 3), B'(-3;-3) lesz, a C továbbra is marad az origóban. Rajzold bele a koordináta-rendszerbe ezt is. A vesszős háromszög akkora, mint az eredeti, csak "megfordul". (Valójában 180 fokkal el van forgatva az origó körül.) A új háromszög szögei fordított állásúak az eredetihez képest, ezért azt mondjuk, hogy a vesszős háromszög fordított állású az eredetihez képest.

a) Egybevágóság: Akkor lesz egybevágó, ha minden marad akkora, mint az eredeti, vagyis k=1. Az a helyzet, hogy k=-1-re is egybevágó lesz, hisz 180 fokos forgatással vissza tudjuk vinni az eredetibe, tehát két megoldás is van.

b) Hasonlóság: bármilyen más érték, kivéve, ha k=0. Pozitív és negatív érték is jó.

c) Nagyított, egyező állású: k>1

d) Kicsinyített: 1-nél kisebb kell legyen. Fordított állású: negatív kell legyen. Vagyis k értéke 0 és -1 között van.
0