Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
3844
Az ABC háromszög oldalainak hossza 3, 5, 7 cm. Egy ABC háromszöghöz hasonló A' B' C' háháromszög kerülete 60 cm. Milyen hosszú az A' B' C' háromszög leghoszabb oldala?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az eredeti háromszög kerülete 3+5+7=15 cm. Ennek négyszerese az A'B'C' háromszögé, tehát minden oldala négyszeresére nő. A leghosszabb oldal 28 cm lesz. (12+20+28=60 cm)
0

Az azonos háromszög azt jelenti, hogy a két háromszög oldalai egyenesen arányos.
A megadott háromszög kerülete (ügye a három oldalt össze kell adni) 3+5+7=15 cm

A másik, hasonló háromszög kerülete 60 cm.
60:15=4

Szóval a 2. háromszög oldalai 4-szerese az első háromszög oldalainak.
Mivel egyenes arányosság, szorozzuk meg a megadott oldalakat 4-el, ezek lesznek a 2. háromszög oldalai.

3*4=12
5*4=20
7*4=28

12+20+28=60
1