Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segitsen

Főoldal » Középiskola » Matematika
506
Egy derékszögű háromszög befogói 15 illetve 36 egység hosszúak. Rajzoljuk be az átfogóhoz tartozó magasságot.
Számoljuk ki az átfogót, az átfogóhoz tartozó magasság által az átfogóból levágott két szakasz (szelet) hosszát és az átfogóhoz tartozó magasságot is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Pitagorasz tétellel kiszámolod az átfogót.
x²=36²+15²
x=39

Befogó tétel. a²=p*c
15²=p*36
p=6.25

c-p=q
q=29.75

Magasságtétel. h²=p*q
h²=6.25*29.75
h=13.63
0