Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tizenhatszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
821
Hány háromszögre bontható egy csúcsból induló átlókkal a tizenhat-szög? Mennyi átlója van összesen egy tizenhatszögnek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
átló, tizenhatszög
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia

Ilyenkor érdemes GeoGebra-ban megszerkeszteni az adott alakzatot, mivel papíron kicsit nehezebb a megszerkesztése és nem pontos.
Ahogy a képen is láthatod egy csúcsból (ebben az adott esetben A) a két mellette fekvő kivételével (B és P) bármelyik más csúcsba húzható átló. Ezáltal egy csúcsból 16-2= 14 átló húzható, azaz 14 háromszögre osztja.

A másik kérdés, hogy mennyi átlója van összesen. Ilyenkor az alábbi képletet kell használni:
Sokszög átlóinak a száma: n*(n-3)/2 (Ezen az oldalon több infót is találhatsz: https://matekarcok.hu/az-n-oldalu-konvex-sokszog-belso-szogeinek-osszege-atloinak-szama/)

A képlet szerint: 16*(16-3)/2 = 16*13/2 = 208/2 = 104 átlója van összesen egy tizenhatszögnek.
1