Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Magyar érettségi

468
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni a magyar érettségihez, azon belül is a műértelmezéshez.
Nagyon hálás lennék, ha valaki tudna segédanyagot küldeni az értelmezési feladathoz. Nem szempontsorra gondolok, abból párat már átnéztem. Inkább konkrét mintaelemzések vagy konkrét bevezetések, befejezések jönnének jól. ( Vagy bármi, ami segítségére lehet egy olyan érettségire készülőnek, aki tantárgyi keretek között alig gyakorolt ilyen feladatokat.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
műértelmezés, érettségi
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
Én először mindig egy vázlatot írok, ami a következőképp néz ki:
Bevezetés: 1. Ha ismerem a költőt, akkor róla írok pár gondolatot 2. Ha nem ismerem, akkor az adott korszak jellemzőit írom le (pl.: romantika: Magyarországon a 19-20. században terjedt el, a nemzeti múlt értékeihez való visszanyúlás jellemzi…)
Tárgyalás: 1. Ha versről van szó, szerkezeti egységekre bontom, kifejtem, hogy milyen szempont szerint tettem, és kiemelek fontos motívumokat, költői képeket, alakzatokat 2. Ha novelláról van szó, mindig a tanulságot keresem a műben, és a bevezetésben a novelláról írok pár szót. Jellemzem a szereplőket, a hozzáállásukat a műben. Az íróról is írok pár szót (megjelenik a műben, hogyan értékeli a szereplői cselekedeteit stb...)
3. Befejezés: 1. Sosem írok saját véleményt! ("Nagyon tetszett mer' jó vót") 2. Összegzés, fontosabb elemek megemlítése újra ("A novella tanulságos volt, mert…" <- megemlítheted ujra a tárgyalásban levont következtetésedet a tanulságról)
Módosítva: 7 éve
1