Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
372
Hany g kristalyos kalcium-kloridot (CaCl². 6H²O) kell lemernunk hogy 200g 14%-os oldatot nyerjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kerlek segitsen valaki!
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Keverési egyenlet:
`m_1*w_1 + m_2*w_2 = (m_1+m_2)*w_3`
`m_1 = m_1`

`w_1 = 111/219 = 0.507` (kristályvizes só tömegszázalékos értéke

`m_2 = m_2`˛
`w_2 = 0%` a víz maga az oldószer, tömegszázalékos értéke 0
`w_3 = 0.14`


és tudjuk, hogy:
`m_1 + m_2 = 200g`
Behelyettesítve:
`m_1*0.507 = (m_1+(200-m_1))*0.14
`m_1 = 55.2g`
`m_2 = 144.8g`
Tehát 55,2g kristályos só és 144,8g vízre van szükségünk
0