Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kétismeretlenes egyenletrendszer levezetése

Főoldal » Középiskola » Matematika
740
1
I. 3x-2y=12
II. x+2y=-4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, egyenlet, ismeretlenes, két, rendszer
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Első lépésként célszerű összeadni a két egyenletet, tehát: I+II
Ebből lesz: 4x=8, ezért x=2
Ezek után valamelyikből kifejezed y-t. Mondjuk a második egyenletből: x+2y=-4 -->y=(-4-x)/2
Igy y=-3 lesz.
0

3x-2y=12
x+2y=-4

Adjuk össze a két egyenletet,
A két egyenlet x összege: 3x+x=4x
A két egyenlet y összege: -2y+2y=0
A két egyenlet eredményének összege: 12+(-4)=12-4=8

Szóval:
4x+0y=8
4x=8 /:4
x=2

Ekkor helyettesítsünk vissza, hogy megkapjuk az y értékét is, most már tudjuk, hogy x=2, válasszuk ki az egyik megadott egyenletet:

3x-2y=12
3*2-2y=12
6-2y=12 /-6
-2y=6 /:(-2)
y=-3

x értéke 2; y értéke -3

Ellenőrizzük:
3*2-2*(-3)=?12
6+6=12
12=12

Másik egyenlettel:
x+2y=-4
2+2*(-3)=-4
2-6=-4
-4=-4

Mindkettő helyes, azaz jól dolgoztunk
0