Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlő szárú háromszög oldala, területe

Főoldal » Középiskola » Matematika
1572
Egy egyenlő szárú háromszögben az alap és a szár hosszának különbsége 6,5 cm, az alapon fekvő szögek 25,7 fokosak. Mekkorák a háromszög oldalai és a területe?

Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
háromszög, egyenlőszárú
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az alap x, az oldal x+6,5 vagy x-6,5
Ha berajzoljuk az aalphoz tartozó magasságot, lesz két egybevágó derékszögű háromszögünk:
- átfogója x±6,5
- egyik befogója x/2
- közöttük lévő szög: 25,7°

Fel tudjuk írni a szög koszinuszát:
cos 25,7° = (x/2) / (x±6,5)
0,901 = (x/2) / (x±6,5)
0,901·(x±6,5) = x/2
1,802·(x±6,5) = x
1,802·x ± 11,71 = x
0,802x = ∓11,71
A negatív nem lehet, tehát
x = 11,71 / 0,802 = 14,6

Tehát az oldalak 14,6 és 14,6+6,5 = 21,1 cm hosszúak.

A területhez kell a magasság is. Számold ki Pitagorasszal, ugye menni fog önállóan? Ha nem, akkor egyrészt gondban leszel a későbbiekben is, de szólj és segítek.
Módosítva: 9 éve
0