Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
383
Valaki segítene? a 2, 3 ba? kérlek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Mivel a háromszög egyenlő szárú az A és B csúcsnál levő szög ugyanakkora. A háromszög belső szögeinek összege 180. 180-30=150, ezt elosztva kettővel megkapjuk hogy az A és B csúcsnál levő szög 75-75. Mivel e és f szögfelező a 75-öt tovább osztom kettővel, így 37,5-öt kapok. Az e és f egyenes metszéspontja, valamint A és B pontok egy kisebb háromszöget alkotnak, amelyikben az alapon levő két szög 37,5 és 37,5. Ezeket 180-ból kivonva 105-öt kapunk. Tudjuk azt is, hogy a keresett szög és a most kiszámolt 105 fokos szög együtt 180 lesz, ugyanis egy egyenesen fekszenek. 180-105=75, vagyis a keresett szög 75 fokos.
1

3) Mivel az egyik alapon fekvő szög 36, a másiknak is annak kell lennie. 180-2•36=108. A szögfelezők metszete, valamint A és C pontok által meghatározott háromszögben az egyik szög 108:2, a másik 36:2, tehát a harmadik biztos hogy 72, ez a deltával jelzett szög. A pont ahol e metszi a BC szakaszt, valamint A és B csúcsok által meghatározott háromszögben van egy 36, és egy 36:2 vagyis 18 fokos szög. Ezeket 180-ból kivonva megkapjuk, hogy a másik keresett szög 126 fokos.
1