Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! Segítsetek légyszi

Főoldal » Középiskola » Matematika
411
A 3515-ös feladatban szeretnék segítséget kérni, ha valaki tudja.
Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Valamiért nem engedi a képet felrakni, ez lenne a feladat:
Melyik természetes szám lehet n és m, ha az 1/n az 1/31 és az 1/m szám egy számtani sorozat első második illetve harmadik tagja?
0

Szia!

Hát nem ez volt életem legkönnyebb feladata, de megoldottam:
legyen a sorozat első tagja:1/n
a második tagja:1/31
Akkor közös nevezőre hozás után az első tag: 31/(31n), a második tag: n/(31n).
Akkor a harmadik tag a második tag és az első kettő differenciájának különbsége által hozható létre:
n/(31n)-[31/(31n)(-n/31n)] /a szögleteszárójel bontása után:
n/(31n)-31/(31n)+n/(31n) /összevonással
(2n-31)/(31n) /ami a feladat szerint 1/m-nek felel meg, tehát:
2n-31=1 és 31n=m. Előbbit rendezve: n=16, a másodikba behelyettesítve: m=31*16=496.
Vagyis a sorozat tagjai: 1/16; 1/31; 1/496
Módosítva: 5 éve
0