Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek egyenlettel való megoldás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
919
Egy kétjegyű szám második számjegye 2-vel nagyobb az elsőnél. Ha ezt a számot és számjegyei felcserélésével kapott számot össszeadjuk, akkor 176-ot kapunk. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
2

Nézzük meg, hogy milyen eredményt kapunk, ha egy kétjegyű számot és fordítottját összeadjuk?

Legyen
a, b - a szám számjegyei (a, b a [0-9] intervallumba eső egész számok.)
a - a 10-es helyi értékű
b - az 1-es helyi értékű számjegy
N = ? - a szám
R - a szám fordítottja
S = N + R - a két szám összege

Az összegzést helyi értékes formájú mennyiségekkel lehet végrehajtani,ezért így kell felírni a számainkat is.
Helyi értékes formában
a szám
N = 10a + b
a fordítottja (a és b felcserélve)
R = 10b + a
Az összegük
S = N + R
S = 10a + b + 10b + a
A jobb oldalon összevonva
S = 11a + 11b
A jobb oldalon 11-et kiemelve lesz:

S = 11(a + b)
***************
Ez alapján kimondható a szabály:
Egy kétjegyű szám és fordítottjának összege
MINDIG a számjegyek összegének 11-szeresével egyenlő.

Ennek ismeretében lássuk a feladatunkat.
A szám és fordítottjának összege adott
S = 176
Az 1-es helyi értéken álló szám kettővel nagyobb a 10-es helyi értéken állónál
b = a + 2
N = ?

Két egyenletet írhatunk fel
11(a + b) = 176
b = a + 2
Az első egyenlet mindkét oldalát 11-el osztva
a + b = 16
A második egyenletet ebbe behelyettesítve
a + a + 2 = 16
2a + 2 = 16
Baloldalon kiemelve
2(a + 1) = 16
Mindkét oldalt 2-vel osztva
a + 1 = 8
Mindkét oldalból 1-et kivonva lesz
a = 7
*****
és
b = a + 2
b = 9
*****
A keresett szám
N = 10a + b
N = 10*7 + 9 = 70 + 9
N = 79
*******
Lehet ellenőrizni és játszani a számokkal. :-)
0