Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek ebben a feladatban, ha tudtok!

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1142
0,507 g nitráló elegyet (tömény kénsav és tömény salétromsav nem vízmentes elegye!) vízzel pontosan 100 cm3 -re hígítunk. A savoldat semlegesítéséhez 17,18 cm3, 1,94 tömeg%-os és 1,020 g/cm3 sűrűségű NaOH-oldat szükséges. A semlegesítés után BaCl2 hozzáadására 0,828 g csapadék válik le az oldatból. Adja meg a) a kiindulási nitráló elegy tömegszázalékos összetételét és b) a higított savoldat pH-ját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Semlegesítés után az oxóniumionok eltűnnek az oldatból, de a szulfátionok megmaradnak. Ezek a bárium-kloriddal oldhatatlan csapadékot képeznek:
`SO4^(2-) + BaCl_2 -> BaSO_4 + 2Cl^-`

`M_(BaSO_4) = 233,4 g/(mol)`
melynek anyagmennyisége így : `0.828/233.4 = 0.003548` `mol`
ez megegyezik az oldatban lévő kénsav anyagmennyiségével, ami az eredeti elegy oxóniumionainak `0.007096` mólját adja.

Az összes oxóniumion anyagmennyisége:
17,18cm^3 NaOH oldat: 17,52g oldat -> 0,3400g NaOH -> 0,0085mol NaOH -> 0,0085mol oxóniumion
ebből 0,007096 molnyit a kénsav ad, a maradékot a salétromsav
tehát az oldatban van:

`0.003548mol` `H_2SO_4` és `0.001404 mol` `HNO_3`

a moláris tömegekkel beszorozva:
`0.3477g` `H_2SO_4` és `0.08845g` `HNO_3` illetve `0.07085g` `H_2O`
68,6% kénsav, 17,4% salétromsav, 14% víz

a pH:
`c = 0.0085/0.1 = 0.085`
`pH = -log0.085 =1.07`
Módosítva: 5 éve
0