Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
630
Egy 8 egység sugarú körben milyen messze van a középponttól egy 120 fokos középponti szöghöz tartozó húr?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Rajzold fel a középponti szöget meg a húrt. Egy háromszög lesz.
Rajzold bele a háromszög magasságát is, ez lesz a keresett távolság.
A magasság két derékszögű háromszögre bontja a háromszöget. Átfogója R=8, egyik befogója húr/2, másik befogója a keresett m.
A háromszög középpontnál lévő szöge 120°/2 = 60°, van még egy derékszöge, a harmadik pedig ezek szerint 30°.

Azt tudni kell fejből, hogy a 30-60-90 fokos háromszög speciális, ha átfogója 1, akkor befogói 1/2 és √3/2 hosszúak.

Most tehát a magasság hossza az átfogó 1/2-szerese:
m = 8 · 1/2 = 4

Ha nem látod magad előtt (vagy a rajzodon), hogy hogyan jön ki az 1/2, szólj, magyarázom még.
Módosítva: 9 éve
0