Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A római irodalom-érzelmi ambivalencia

340
Sziasztok! Lenne egy szöveg amelynek segítségével meg kéne fogalmazni, hogy mi is az az érzelmi ambivalencia. Segítségeteket előre is köszönöm! :) További szép délutánt kívánok mindenkinek!

"A Gyűlölök és szeretek… kezdetű epigramma ezzel szemben ellentmondásos szerelemtapasztalatot tár elénk. A Lesbia csapodársága miatt érzett csalódottság gerjeszt benne mérhetetlen gyűlöletet. A szerelmes férfi azonban mégis vonzódik hölgyéhez. Sem elszakadni nem tud tőle, sem szeretni nem tudja már őszintén. A gyűlölet ellenére sem szűnő szenvedélyes szerelem kettősségéből elviselhetetlen gyötrelem fakad. Ezt a feloldhatatlannak tűnő ellentmondást ambivalens érzelemnek nevezzük."
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
9. osztály, irodalom, catullusköltészete, rómaiirodalom
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

2
A szöveg elég jól illusztrálja az érzelmi ambivalencia lényegét. Ha meg kellene fogalmazni, akkor az érzelmi ambivalencia nem más, mint az ember rációja és az érzelmei között feszülő ellentét. A csapodárság "hűtlenséget" jelent; az ember logikus része fel van háborodva párja hűtlenségén. Ám az ember állati vagy érzelmi része mérhetetlen vágyat érez eziránt az ember iránt; végtére is, képtelen elengedni azt az embert, aki ilyen csalódások sorozatát fogja neki okozni a jövőben.
Tudom ajánlani Ady Endre: Meg akarlak tartani c. versét a témában
0

Most írtad le. Odi et amo. Antigoné, ott van a tankönyvben, csak keresd ki!
0