Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék

Főoldal » Középiskola » Kémia
649
Hány g 20 tömegszázalékos és hány g 50 tömegszázalékos kálium-nitrát-oldatot szükséges összekeverni ahhoz, hogy 600 g 30 tömegszázalékos oldatot kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az ilyen feladatokat a keverési egyenlettel érdemes megcsinálni

Keverési egyenlet:
`m_1*w_1 + m_2*w_2 = (m_1+m_2)*w_3`

Behelyettesítve:
`m_1*0.2 + m_2*0.5 = 600*0.3`
illetve:
`m_1+m_2 = 600`

az egyenletrendszer megoldásai:
`m_1 = 400g`
`m_2 = 200g`

tehát 400g 20%-os, illetve 200g 50%-os oldatot kell keverni
1