Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Derèkszögü háromszőg

Főoldal » Középiskola » Matematika
670
Derekszögü háromszög befogói 6 es 8cm hosszúak.milyen hosszúak a befogokhoz tartozo magasságai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Használható a befogótétel:
` b = sqrt(x*c)`

írjuk át x-re az egyenletet
`b^2/c = x`

Számoljuk ki a 6cm-es b oldalhoz tartozó x oldalt!
Ehhez kell az átfogó, melyet a Pithagorasz-tétellel számolhatunk ki
`6^2 + 8^2 = c^2`
`c = 10cm`

x oldal így:
`6^2/10 = 3.6cm`

A magasságot meghatározhatjuk szintén a Pithagorasz-tétellel:
`3.6^2 + m_(a)^2 = 10^2`
`m_a = 9.33cm`

Számoljuk ki a háromszög területét:
`(a*m_a)/2 = 28cm^2`
`m_b = (2T)/b = 56/8 = 7cm`
0