Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék számítás

Főoldal » Általános iskola » Kémia
4762
Az oldószer tömege 60g, a tömegszázalék 12 m/m %.
Az oldott anyag, és az oldat tömegét kéne kiszámolni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
tömeg% = (oldott anyag tömege / oldat tömege) * 100
oldat tömege = oldott anyag tömege + oldószer tömege

legyen az oldott anyag tömege: X
ekkor az oldat tömege: X + 60

12 m/m% = (X / (X + 60)) * 100 / osztunk 100-zal
0.12 = X / (X + 60) / szorzunk (X+60-al)
0.12(x + 60) = x
0.12x + 7,2 = x / kivonunk 0.12x-et
7,2 = 0.88x / osztunk 0.88-al
8.1818 = x

Az oldott anyag tömege 8.1818g, az oldaté 60+8.18=68.18 g
0