Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
1008
1.Ammónium-nitrát vízben való oldódása során a kémcső fala lehűlik. Milyen előjelű az oldáshő? Indokold válaszod!
2.A forrásban lévő anyag hőmérséklete egy ideig további hevítés ellenére sem emelkedik. Miért?
3.Mit takar a többkomponensű anyag kifejezés? Írj két példát is!
4.Mekkora a térfogata 4g normálállapotú metángáznak?
5.A molekulatömeg és a forráspont szoros összefüggésben áll. Minél nagyobb a molekulatömeg, annál nagyobb a forráspont. A dihidrogén-szulfid molekulatömege nagyobb a víznél, mégis a víz forráspontja magasabb. magyarázd ezt a jelenséget!
6.Magas hegységeben megfőhet-e a tojás keményre? Indokold válaszod!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1. Ha az oldódás endoterm, akkor a környezetéből fog energiát felvenni; a kemcső fala le fog hűlni. Az oldóshő ilyenkor pozitív.
2. Ha elérte a forráspontját, akkor az anyag gáz halmazállapotba szeretne kerülni. A melegés energiája a párolgáshőre fordítódik, a folyadék tovább nem melegszik, amíg képes párologni (hiszen a párolgás hőt von el a folyadéktól). Akkor melegedhet tovább a víz, hogyha a víz egyensúlyba tud kerülni a gőzterével, de ez egy nyitott edényben egy szobában kb. sosem fog megtörténni
3. (többkomponensű anyagi rendszerek?) egy adott anyagi rendszer két, vagy több komponensből áll. Elkülönítünk homogén, illetve heterogén rendszereket. pl. cukor oldat homogén rendszer, de ha mészport szórok vízbe az egy heterogén rendszer
4.
`Vm = 22.41 (dm^3)/(mol)`

`4g = 0.25 mol = 0.25*22.41 = 5.6dm^3`
5.
A víz molekula képes hidrogénkötések kialakítására, mely erősebb kötés, mint a `H_2S` molekulák közti dipólus-dipólus kölcsönhatás. Ezért a kisebb molekulatömegű víz forráspontja magasabb lesz.
6.
Attól függ, hogy mennyire magas a hegység. Kemény tojást 85 fokos vízben szoktak sütni, tehát megfelelő magasságú hegyen kisebb lesz a légnyomás, így a víz nem tud a megfelelő hőmérsékletre felforrni.
Ezt ki lehet küszöbölni, ha viszünk magunkkal egy kuktát
Módosítva: 5 éve
1