Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
575
Alakítsd szorzattá a gyöktényezős alak segítségével a másodfokú polinomokat.
a) 2x^2-9x-5
b) 5x^2+13x+8
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
(második tag), ez a számpár a -10 és a + 1
`2x^2 -10x + x - 5`
`2x(x-5)+1(x-5)`
`(2x+1)(x-5)`

b, ugyanezen logika alapján megoldandó
`(x+1)(5x+8)`
1

Szia!

Először megoldóképlettel kiszámítod a gyököket:
a, 2x2-9x-5=0 a=2, b=-9, c=-5 (jöhet a megoldóképlet)
x1,2=(9± (-9)négyzet-4*2*(-5) )/2*2=(9± 81+40 )/4=(9± 121 )/4=(9±11)/4, amiből x1=(9+11)/4=5 és (9-11)/4=-2/4=-0,5
Vagyis a szorzat alakja - felhasználva: a(x-x1)(x-x2) alakot - a következőképpen néz ki:
2(x-5)(x+0,5)

b, 5x2+13x+8=0 a=5, b=13, c=8 (jöhet a megoldóképlet)
x1,2=(-13± (13)négyzet-4*5*8 )/2*5=(-13± 169-160 )/10=(-13± 9 )/10=(-13±3)/10, amiből x1=(-13+3)/10=-1 és (-13-3)/10=-16/10=-1,6
Vagyis a szorzat alakja - felhasználva: a(x-x1)(x-x2) alakot - a következőképpen néz ki:
5(x+1)(x+1,6)
Módosítva: 5 éve
1

Csatoltam képet.
1