Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatványos matekfeladat, segítsetek!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
606
x³=2^x
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha tényleg középiskolás vagy, ahogy a feladat alatt áll, akkor gondban leszel...

Valahogy át kellene alakítani ilyenre: X·e^X, és akkor már megoldható lesz.

2^x-ből csináljunk e alapú hatványt:
2^x = e^(ln(2^x)) = e^(x·ln2))
és ha köbgyököt vonunk belőle:
x = e^(x·(ln2)/3)
x·e^(x·(-ln2)/3) = 1
legyen c = (-ln2)/3, szorozzunk is vele:
c·x · e^(c·x) = c
legyen y=c·x
y·e^y = c
Ennek pedig a megoldása a Lambert-féle W függvény:
y = W(c)
vagyis
x = W(c)/c

x = -3 · W(-(ln2)/3) / ln 2
Módosítva: 9 éve
1