Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
349
Készíts másodfokú egyenleteket!
Az egyenlet gyökei legyenek:
a) 1 és 3
b) 2 és -4
c) 7 és 8
d) -6 és -5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy másodfokú egyenletet átírhatunk szorzat alakba pl:
`x^2 -2x-3 = 0`

`(x+1)(x-3) = 0`

Szorzat akkor és csak akkor nulla, ha az egyik tényezője nulla. Ezt felhasználva az egyenlet két gyökét megkapjuk, ha a zárójeles tagokat nullával egyenlővé tesszük
Ez alapján
a, `(x-1)(x-3)` = `x^2-4x+3`

b, `(x-2)(x+4)` = `x^2+2x-8`

c, `(x-7)(x-8)` = `x^2-15x+56`

d, `(x+6)(x-5)` = `x^2+x-30`
Módosítva: 5 éve
1