Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mágneses indukció és térerősség 2.

Főoldal » Középiskola » Fizika
649
1289. Ismét nem jó eredmény jött ki nekem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Nem tudom, tanultátok-e a képletet, vagy ki kell számolni. Kiszámolom, de átlépheted a számolást. Mindenesetre a sima tekercs (vagyis szolenoid) valamint a körgyűrű alakú tekercs (vagyis toroid) mágneses indukcióját is nem a Biot Savart törvénnyel, hanem az Ampère féle gerjesztési törvénnyel lehet könnyebben számolni:
Ideális szolenoid valamint toroid belsejében homogén a mágneses indukció, rajta kívül pedig nulla. Ez szolenoid esetében csak közelítés, toroidnál egész pontosan igaz. A gerjesztési törvény szerint: egy tetszőleges zárt görbe mentén az örvényerősség (az indukció és a hossz szorzata) megegyezik a görbe által közrefogott áramok összegével:
Nem tudom, hogyan tanuljátok gimnáziumban, én mondjuk így írom fel (hogy ne integrál legyen):
Σ B·Δs = µ ·Σ I
A bal oldalon B állandó, a szakaszhosszak összege tehát az a hosszúság, ahol B nem nulla. Ez tekercsnál a tekercs hossza, toroidnál a toroid kerülete.
A jobb oldalon a görbe által közrezárt áramok összege szerepel, ez N meteszámú tekercs esetén N·I

Tehát a képlet toroidnál:
B · 2π·R = µ · N·I

B = µ · N·I / (2π·R)

A fluxus is kérdés: A fluxus egy adott felületen áthaladó erővonalak száma. Homogén erőtér esetén, ha a felület A, akkor egyszerűen A·B
Most A = 4 cm² = 4·10⁻⁴ m²

a) Levegő esetén µ = µ₀ = 4π·10⁻⁷ Vs/Am
2π kiejti egymást
B = 2·10⁻⁷ · 1500 · 1 / 0,1 = 0,003 Vs/m²
Φ = A·B = 3·10⁻³ · 4·10⁻⁴ Vs = 1,2·10⁻⁶ Vs

b) A relatív permeabilitás µr = 200
Ezért µ = µ₀·µr = 4π·200·10⁻⁷ Vs/Am

Egyszerűen minden a 200-szorosa lesz, nem számolom ki.
0