Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logaritmus

Főoldal » Középiskola » Matematika
514
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a, 6.66
b, 11.23
c, 3.17
-1

a)
2log₂ 10 = 10
Ez egy alap azonosság: a hatványozás és a logaritmus egymás inverzei, ha ugyanaz az alap. Tehát mondjuk 2log₂ x = x.

b)
4log₂ 7 = (2²)log₂ 7
= 22 · log₂ 7
= 2log₂ 7²
= 7²

c)
Itt is a 2-ből 4-et kellene csinálni, hogy azonos legyen a hatványnak meg a logaritmusnak az alapja.
a = √4
(√4)log₄ 9 = √ 4(log₄ 9 )
= √9
= 3

De lehetne úgy is, hogy a log₄-et alakítjuk át log₂-vé:
log₄ 9 = log₂ 9 / log₂ 4 = log₂ 9 / log₂ 2² = log₂ 9 / 2 = log₂ 91/2 = log₂ 3
2log₂ 3 = 3

0