Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene nekem az alábbi fizika kísérletben?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
527
Hogyan végezhető el az alábbi kísérlet otthon eszközökkel, képletekkel?
Víz forráshőjének mérése: Ugye a forráshő a 100fokon lévő víznek a 100fokos gőzzé való alakításához szükséges energiát jelenti, tehát arról lenne szó, hogy adott mennyiségű víz elforralásához szükséges energiát kell mérni és ebből az energiából a forráshő visszaszámolható.
Fontos, hogy onnantól nézzük amikor a víz már forráspontig eljutott, mert ha a többit is bele vesszük a melegítéshez szükséges energiát is tartalmazza.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Valszeg van egyszerűbb módja is, de meg kellene mérned a teljesítményét a forralódnak, vagy annak az eszköznek, amivel energiát közölsz a vízzel. Vagy leolvasod a dobozáról, whatever. A lényeg, hogy a hatásfokát is vedd figyelembe.

Ha ez meg van, hogy mennyi energiaközlés történt, megkaptad, mennyi hőt közöltél a vízzel HA beszorzod az idővel (`E=P*t`). Megméred a kezdeti tömegét a víznek, behelyettesítesz ebbe:

`L_f=Q/m`

és kész is vagy.

Annyi a különbség, hogy te nem a hőmérsékletváltozást gyűjtöd ki az időfüggvényében, hanem a tömegének változását az időfüggvényében. Hogy ahogy előrehaladt az időben, mennyi párolgott el. Ezt kivitelezni talán úgy lehet, ha az edény falára húzol be vonalakat 1 centinként, hogy kb jól behatárolható legyen. Így a térfogat és sűrűség ismeretében tudod a tömeget is számolni. Aztán a befektetett energia és tömeget ábrázolod, a meredeksége lesz a fajhő.
Ez történik ebben a videóban: https://www.gcsephysicsonline.com/practical-shc

Egy kis segítség: https://www.youtube.com/watch?v=7bucHPbrxkg&ab_channel=PhysicsOnline
Módosítva: 5 éve
0