Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összeöntünk 500 cm3 0,0057 mol/dm3 koncentrációjú NaOH és 600 cm3 0,011 mol/dm3 koncentrációjú salétromsav oldatot.

Főoldal » Középiskola » Kémia
364
a salétromsav anyagmennyisége, a NaOH anyagmennyisége, OH-ion anyagmennyisége az összeöntés után, pOH, pH




Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Összeöntünk 500 cm3 0,0057 mol/dm3 koncentrációjú NaOH és 600 cm3 0,011 mol/dm3 koncentrációjú salétromsav oldatot.

`HNO_3 + NaOH = NaNO_3 + H2_O`

salétromsav anyaagmennyisége: `0.6*0.011 = 0.0066` `mol` -> ez van feleslegben

NaOH anyagmennyisége: `0.5 * 0.0057 = 0.00285` `mol`˛

reakció után marad `0.00375` `mol` `HNO_3`

A híg oldatok térfogata összeadódik = `V = 1.1` `dm^3`

tehát `c = 0.00341` `(mol)/(dm^3)`

`HNO_3 + H_2O -> H_3O+ + NO_3-`
0,00375 mol salétromsav teljesen disszociál,

`c = 0.00341` `(mol)/(dm^3)`

`pH = -log[H+] = 2.47`
`pOH = 14 - 2.47 = 11.53`
Módosítva: 5 éve
0