Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi, légyszíves segíts! 3.

Főoldal » Középiskola » Fizika
425
1.) Egy üvegfajta törésmutatója vörös fényre 1,53. Mekkora szöget zár be az ilyen anyagból készült 10 mm vastag kirakatüvegen átjutott fénynyalábban a vörös és kék sugár egymással, ha a beérkező fény beesési szöge:
a, 0°
b, 30°
c, 50°

2.) Egy szabályos háromszög alapú üvegprizma anyagának törésmutatója 1,5. Mekkora szöget zár be egymással a prizmába belépő és az abból kilépő, a prizma oldaléleire merőleges síkban haladó fénysugár, ha beesési szöge 40°-os?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, házi
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.

`sin \beta = sin \alpha / n`

A megtört fénysugár útjának hossza az üvegben:

`s=10/cos \beta`

Eltolódás kiszámítása geometriailag:

`y=s*sin(\alpha-\beta)`

A csatolt tankönyvtáros kép jól szemléleteti a számítás menetét, ha elakadtál.

Egyébként találsz általános képletet, ha rákeresel, hogy "Fénytörés Planparalel lemezen"
(Tudom, hogy külön kiemelte, hogy vörös és kék hullámhosszú, de az ábrán is látszik, hogy pont ezek lesznek a két szélső értékek, a többi hullámhosszú alkotó e két határ között kell ,hogy elhelyezkedjen.)

2. A prizmásnál a következő képletekre lesz szükséged:

`\delta=\alpha+\beta'-\phi`, Ahol `\delta` az eltérítés szöge, `\beta'` a prizma belsejéig meghosszabbított beesési sugár és a prizmán belül haladó (megtört) sugár közötti szög, valamint a `\phi` a prizma alapjának (szabályos háromszög jelen esetben) szöge. (Itt tehát 60°)

`n=sin((\delta+\phi) / 2)/(sin(\phi / 2))`, ahol `1/2 (\delta+\phi)=\alpha=\beta'` és `\phi/2=\beta=\alpha'`

Erről is csatoltam képet
Sok sikert! :)
Módosítva: 5 éve
0