Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kocka felszínéből hogyan számoljuk ki a térfogatot?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
831
Kocka felszínéből hogyan számoljuk ki a térfogatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Felszín:
A=a*a*6
Térfogat:
V=a*a*a

Tehát a felszínből ki kell számolni az a-t, hogy ki tudjuk számolni a térfogatot.

Egy példával könnyebb:
Legyen a felszín 54 cm².
Akkor:
54=a*a*6 azaz 54=a²*6 /mind a két oldalt el tudjuk osztani 6-tal:
9=a² /hogy eltűnjön a ², gyök alá kell tenni a 9-et:
 9 =a /ez =3-mal
3=a

Már tudjuk, hogy a négyzet oldala 3 cm hosszú, és a térfogata úgy számolható ki, hogy:
V=a*a*a=a³
Ebbe a képletbe kell behelyettesíteni, és kiszámolni:
V=a*a*a=3*3*3=27 cm³

A kocka térfogata 27 cm³.
1