Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
327
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
1.
a vas egy szürkés színű, femés fényű nehézfém
szilárdsága szén, illetve más ötvözőanyagokkal jelentősen nő.
Rácsa szobahőmérsékleten tércentrált köbös, mely miatt nehezen megmunkálható, ellenálló.
Magas hőmérsékleten lapcentrált köbös rácsa lesz, mellyen megnő a megmunkálhatósága
Különleges tulajdonsága, hogy ferromágneses tulajdonságokat mutat

A vas híg savakban oldódik, tömény kénsav, salétromsav passziválja. Nedves evegőn lassan oxidálódik, ez a rozsdásodásodás.

2.
`Fe -> Fe^(2+) + 2e^(-)`
`Fe -> Fe^(3+) + 3e^(-)`
maximum három elektron leadására képes

3.
A vas(II) ionja zöldes színű, a vas(III)-é sárgás

4.
`Fe + 2HCl -> FeCl_2 + H_2`
`Fe + 1,5Cl_2 -> FeCl_3`

5.
Amfoter: savakban és lúgokban is oldható.
Az alumíniumot úgy különítik el ércéből, hogy azt lúgban feloldják, majd kicsapják az oldatból.

6.
A vas oxidrétege szivacsos, az oxigént, vízt átengedi, könnyed erőhatásra is leválik a fém felületéről

Technikailag elektrokémiai folyamat:
anód: `Fe(s) -> Fe^(2+)(aq) + 2 e^(-)`
katód: `O_2(aq) + 2 H_2O(l) + 4e^(-) -> 4OH^(-)(aq)`
A keletkező `Fe(OH)_2` tovább oxidálódik `Fe_2O_3`-á
de leírható az alábbi egyszerű egyenlettel is
`4Fe + 3O_2 -> 2Fe_2O_3`

Az alumínium oxidrétege összefüggő, az oxigén, víz bejutását lassítja. Csak befektetett mechanikai munkával (súrolással) vagy kémiai kezeléssel (pl. `HgCl_2` oldatával) bontható meg, de helyi cella létrehozásával (rézlemezt ráfektetve, és elektrolitot hozzáadva) indul meg a korrózió.
`4Al + 3O_2 -> 2Al_2O_3`

7.
érc -> agglomerált keverék (dúsítás)->(redukció) nyers fém

8.
Az alumínium nyersanyaga a bauxit.
A bauxit `Al_2O_3, Fe_2O_3, SiO_2` stb. vegyületek keveréke

Első lépésként izolálják a timföldet, lúgban feltárják azt:
`Al_2O_3 + 2 NaOH + 3 H_2O = 2 Na [Al(OH)_4]`
A feloldott alumínium oldatot az ún. vörösiszaptól elválasztják, a vörösiszapot további tárolásra elvezetik.

Ezután a kapott oldatot higítják, kristályos `Al(OH)_3`-mal beoltják, hogy kiváljon az oldatból
`Na[Al(OH)_4] = Al(OH)_3 + NaOH`

Miután leszűrték a kivált csapadékot, hevítik azt, így tiszta timföldet kapnak
`2 Al(OH)_3 = Al_2O_3 + 3 H2O`

A szilárd timföldet elektrolízisre alkalmassá kell tenni, ehhez folyadék halmazállapotba kell hozni. Hogy gazdaságos legyen ez a lépés kriolitban oldják fel a timföldet (`Na_3AlF_6)`, így kb. 1000°C-n fog olvadni.

Ezután elektrolízisnek vetik alá:
katód: `2 Al^(3+) + 6 e^(–) = 2 Al`
anód: `3O^(2-) = O_2 + 6 e^(–)`

Az elektrolízishez grafitelektródokat használnak, mely a magas hőmérséklet miatt lassan oxidálódik, ezért azt pótolni kell.
0