Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nitrogéntartalmú heteroaromás vegyületek

Főoldal » Középiskola » Kémia
460
1.Hány gramm piridint tartalmaz az az oldat, amely 100 cm3 - ének közömbösítéséhez 36,5 g 20 tömeg%-os sósav fogyott?

2.Hány gramm hidrogéngáz fejlődik 13,4 gramm pirrol feleslegben adott káliummal való reakciójakor?

3.Melyik az a nitrogéntartalmú heteroaromás, amelynek tömegszázalékos összetétele: 71,64% szén, 7,46 % hidrogén, 20,90 % nitrogén és a moláris tömege 67 g/mol?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.
`C_5H_5N + HCl = C_5H_5NH^(+)Cl^(-)`
Közömbösítéshez 36,5g oldat = 7,3g HCl = 0,2 mol
tehát `0.1dm^3` oldathoz `0.2` `mol` HCl kell

a reakcióegyenletben `n_1:n_2` = `1:1`
tehát a pidinin anyagmennyisége is `n=0.2` `mol`

`m = M*n = 0.2*79 = 15.8` `g`

2.
`C_4H_4NH + K = C_4H_4NK ` + `0.5` `H_2`

a piridin anyagmennyisége: `13.4/67 = 0.2` `mol`

a hidrogén anyagmennyisége is ugyanennyi. Tömege: `0.2 * 2 = 0.4` `g`

3.
a tömegszázalékos összetétel alapján 100g-ban van:
71,64g C azaz 5,97 mol C
7,46g H azaz 7,46 mol H
20,9g N azaz 1,493 mol N

Az anyagmennyiség-arány így: `4:5:1` tehát a képlet `C_4H_5N` ez a pirrol konstitúciója
1