Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
331
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,
`n = 1000/44 = 22.73` `mol`

`N = n*(N_A) = 22.73` `mol` `* 6.023*10^23 = 1.369*10^25` `db`

b
`M = M_C + 2*M_(O) = 12 + 32` = `44` `g/(mol)`
1 molban `N_A` darab molekula van:

`44/(6.023) = 7.305*10^(-23)` `g`

c
`V_m = 2.42` `(m^3)/(kmol)`

`n = V/(V_m)` = `1/2.42 = 413.2` `mol`

`N = n*N_A =` `413.2*6.023*10^23 = 2.489*10^26` `db`

d,
induljunk ki az ideális gázok állapotegyenletéből (molekuák számával kifejezve)
`pV = NkT` (k a Boltzmann-állandó)
átrendezve:

`V/N` = `(kT)/P`

Ha a molekulákat gömbszerűnek tekintjük, akkor felírható az alábbi összefüggés:

`V/N` = `4/3*π D^3` = `kT/P` (D a keresett távolság)

(tehát az ideális gázok közti közepes távolság nem függ a gáz minőségétől)
Normál körülményeknél
`T` = `273` `K`
`p` = `101` `kPa`

`4/3*π D^3` = `3.73*10^(-26)`

`D = 2.07*10^(-9)` `m`
0