Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
540
a) (5/3)^(3x+7)= (9/25)^(x-3)
b) 49^x=-7
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a,
x=-1/5=-0.2

b,
49x=7
x=1/2=0.5
0

a)
9=3²
25=5²

(5/3)3x+7 = ((3/5)²)x-3
(5/3)3x+7 = (5/3)-2x+6
3x+7 = -2x+6
5x = -1
x = -1/5

b)
Tényleg -7 van a jobb oldalon? 49-nek egyetlen hatványa sem negatív, ennek nincs megoldása.
Ha +7, akkor van:
Tudjuk, hogy 49 = 7²
(7²)x = 7
72x = 7¹
2x = 1
x = 1/2
0