Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
343
Hello valaki tudna segíteni?
- a téglatest felszíne 376cm2. Az oldalhosszakra érvényes: a:b:c= 3:4:5 . Számoljátok ki a térfogatát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Tekintsük az oldalakat 3x, 4x és 5x-nek.
Akkor a=3x, b=4x, c=5x
A téglatest felszínnek képlete: A=2(ab+ac+bc), behelyettesítve:
376=2(3x*4x+3x*5x+4x*5x)
376=2(12x2+15x2+20x2)
376=2*47x2
376=94x2 /:94
4=x2 /  
2=x
Vagyis az oldalak: a=3x=3*2=6cm, b=4x=4*2=8cm, c=5x=5*2=10cm
A téglatest térfogatának képlete: V=abc=6*8*10=480cm3
0