Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ez a kettő kémiai feladat sehogy sem akar sikerűlni,valaki megcsiálná nekem levezetve?

Főoldal » Középiskola » Kémia
546
1) 2dm3 1.108 g/cm3 sűrűségű 15 tömeg %-os NaCl-oldat elkészítéséhez hány
g NaCl-ra és g vízre van szükségünk?

2) Hány mol és hány g nátrium-hidroxidot tartalmaz 200,0 cm3, 0,5 mol/dm3
koncentrációjú nátrium-oldat?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.
`V` = `˙2` `dm^3` = `2000` `cm^3`

`m` = `ρ * V` = `2000 * 1.108` = `2216` `g`

`w = m_(oa)/m_(oldat)` = `15%`

`m_(oa)` = `m_(oldat)*0.15` = `332.4g`

`m_(oldat)` = `m_(oldat)` - `m_(oa)` = `1883.6g`

Az oldott anyag tömegét kell kiszámolnom, ehhez szükségem van az oldat tömegére
Nekünk térfogatérték van megadva, illetve a sűrűség, az első összefüggésből megadhatjuk.
Ezután a tömegszázalékos értékből kiszámolhatom az oldott anyag tömegét, mely a 2. és 3. összefüggés
Az oldószer tömegét megkapom, ha az oldat tömegéből kivonom az oldott anyagét -> 4. összefüggés
Tehát 1883.6g vizet kell összekevernem 332.4g NaCl-el

2.
`c` = `n/V`
`n` = `V*c` = `0.2*0.5` = `0.1` `mol`
`m` = `0.1 * 40` = `4` g

A koncentráció definíciója az első összefüggés
Ezt átírom az anyagmennyiségre, és behelyettesítek, 2. összefüggés
a tömeget úgy kapom, hogy az anyagmennyiséget szorzom a moláris tömeggel -> 4.
Módosítva: 5 éve
0