Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponencialis egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
546
a) 125*5³ⁿ=27*27ⁿ
b) 3*16ⁿ=2*9²ⁿ
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a,
n=-1

b,
n=0.25
0

a)
125 = 5³
27 = 3³
5³ · 53n = 3³ · (3³)n
53+3n = 33+3n
(5/3)3+3n = 1 = (5/3)⁰
3 + 3n = 0
n = -1

b)
16 = 2⁴
9 = 3²
3·(2⁴)n = 2·(3²)2n
3 · 24n = 2 · 34n
24n / 2 = 34n / 3
24n-1 = 34n-1
(2/3)4n-1 = 1
4n - 1 = 0
n = 1/4

0