Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logaritmus

Főoldal » Középiskola » Matematika
544
A logaritmus definiciojat es azonossagait felhasznalva hozzuk egyszerubb alakra a kovetkezo kifejezeseket!
(Kép)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
c,
 16 *51

g, 43
-1

c)
A log₂₅-öt át kellene alakítani log₅-té, mert 5 alapú hatványban van.
log₂₅ 16 = log₅ 16 / log₅ 25 = log₅ 16 / log₅ 5² = log₅ 16 / 2
51 + log₅ 16 / 2
= 5 · 5log₅ 16 / 2
= 5 · √(5log₅ 16)
(amiben 5log₅ 16) = 16)
= 5 · √16
= 5 · 4 = 20

g)
53 - log₅4 =
= 5³ / 5log₅4
= 5³ / 4
= 125/4
Módosítva: 9 éve
0