Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna nekem segíteni ebben a feladatban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
714
Határozd meg a háromszög csúcsainak koordinátáit, ha adott egy háromszög három
oldalegyenesének egyenlete!
a: 12x + 5y = 54
b:x +y=1
c:-4x + 3y = 10
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Csinálj egyenletrendszereket az egyenletekből:
C pont a és b egyenesek metszéspontja:
12x+5y=54 és x+y=1 (a másodikból x=1-y), visszaehlyettersítve az elsőbe:
12(1-y)+5y=54 /zárójelfelbontás
12-12y+5y=54 /összevonás
12-7y=54 /-12
-7y=42 /:(-7)
y=-6 (a zárójelbe tett kifejezés szerint: x=1-(-6)=7)
C pont koordinátái tehát: (7;-6)
B pont a és c egyenesek metszéspontja:
12x+5y=54 és -4x+3y=10 (a másodikból y=10/3+4x/3), visszahelyettesítve az elsőbe:
12x+5(10/3+4x/3)=54 /zárójelbontás
12x+50/3+20x/3=54 /*3
36x+50+20x=162 /összevonás
56x+50=162 /-50
56x=112 /:56
x=2 (a zárójelbe tett kifejezés szerint y=10/3+8/3=18/3=6)
B pont koordináti tehát: (2;6)
A pont a b és c egyenesek metszéspontja:
x+y=1 és -4x+3y=10 (az elsőből x=1-y), visszahelyettesítve a másodikba:
-4(1-y)+3y=10 /zárójelbontás
-4+4y+3y=10 /összevonás
-4+7y=10 /+4
7y=14 /:7
y=2 (a zárójelbe tett kifejezés szerint x=1-2=-1)
A pont koordinátái tehát: (-1;2)
0