Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos matek házi feladat valaki segítsen!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
374
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

2a, 3x+5y=31 Q(2;y), az ismert koordinátát helyettesítsd a képletbe:
3*2+5y=31
6+5y=31 /-6
5y=25 /:5
y=5
2b, 2x-3y=36 Q(-357;y), űgy mint az előbb:
2*(-357)-3y=36
-714-3y=36 /+714
-3y=750 /:(-3)
y=-250
2c, 2y=8x-50 Q(x;2), ne zavarjon meg a másféle alak, csináld ahogy eddig:
2*2=8x-50
4=8x-50 /+50
54=8x /:8
6,75=x
2d, 3/7x-2=5y Q(x;-11), itt a törted miatt kicsit több a meló:
3/7x-2=5*(-11)
3/7x-2=-55 /+2
3/7x=-53 /:(3/7) törttel úgy osztunk, hogy az osztó reciprokával szorzunk
x=(-53*7)/3=-371/3
2e, 5x+y=14 Q(p;2p) itt igazából a p-vel együtt helyettesítünk be:
5p+2p=14 /összevonás
7p=14 /:7
p=2, vagyis a Q koordinátái:(2;4)

3. feladat a táblázatban lévő adatok közötti összefüggések:
m=v2/v1=-A/B=tgα /ahol v1 és v2 az irányvektor (v) koordinátái és A és B a normálvektor (n) koordinátái. Ezek szerint a hiányzó rubrikák sorban:
e sor: (-2;1) (1;2) 26,56⁰
f sor: (-3;5) 0,6 30,96⁰
g sor: (-3;2) (2;3) 1,5
h sor: (-3;4) -4/3 -53,13⁰
i sor: (0;-7) nincs 90⁰

4. feladat A képletből az x előtti együttható mindig A, az y előtti együttható mindig B. Felhasználva az előző feladat elején kiírt összefüggéseket:
e, 2x-7y=8 n(2;-7) v(7;2) m=2/7 α=15,94⁰
f, x=8 n(1;0) v(0;-1) m=nincs α=90⁰
g, 3y=8-x /+x
x+3y=8 n(1;3) v(-3;1) m=-1/3 α=-18,43⁰
h, y+5=0 /-5
y=-5 n(0;1) v(-1;0) m=0 α=0⁰
i, 4x-11=3y /átrendezve
4x-3y=11 n(4;-3) v(3;4) m=4/3 α=53,13⁰
0