Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatványozás

Főoldal » Középiskola » Matematika
508
Legegyszerűbb alakban megadni
a) [(25*a^-2*b⁵)^-4]/(16*b^-2*a³)^-1
b) [(8*a^-7*b^-2)^5]/(5*a^-6*b)^3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
(25·a-2 · b⁵)-4 / (16 b-2·a³)-1
= (25·a-2 · b⁵)-4 · (16 b-2·a³)
= 25⁻⁴ · a⁸ · b⁻²⁰ · 16 · b⁻² · a³
= a¹¹ · b⁻²²·16/25⁴
= 16·a¹¹ / 25⁴·b²²

b)
= 8⁵·a⁻³⁵·b⁻¹⁰ / 5³·a⁻¹⁸·b³
= 8⁵· a¹⁸/ 5³·a³⁵·b¹⁰·b³
= 8⁵/ 5³·a¹⁷·b¹³
0