Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Numerikus sorok

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
374
Miért lett az x^2ből x^4? Miért kettesével nő a kitevő? Honnan tudom megállapítani az első képletből, hogy mekkora a kvóciens, és mit jelentenek a betűk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Az a nagy cikcakkos betű a görög ábécéből a nagy szigma. Summa a neve, azaz összegzés. Tehát ,ha azt látod, hogy

`sum_(i=1)^5 i`

akkor azt úgy olvasod ki, hogy szummázom (azaz összegzem) az `i` -t `i` egyenlő egytől ötig. Matematikailag kiírva:

`sum_(i=1)^5 i = 1+2+3+4+5=15`

Ha szorzás lenne, akkor:

`sum_(i=1)^5 (2*i+3)=(2*1+3)+(2*2+3)+(2*3+3)+(2*4+3)+(2*5+3)=...`

FONTOS, HOGY FIGYELJ A ZÁRÓJELEZÉSRE! ELSŐNEK BEHELYETTESÍTESZ, KISZÁMOLOD, ÉS CSAK UTÁNA MÉSZ A MÁSODIK TAGRA! EZÉRT VAN MINDEN TAG ZÁRÓJELBE RAKVA! FONTOS!!!!

Az általad csatolt példában nem `i` a változó, hanem `n`, ami nem egytől 5-ig megy, mint az én példámban, hanem egytől végtelenig!

`sum_(n=1)^(infty) x^(2n)`

Az én példáimban nem volt `x`, megadtam, hogy az valamilyen szám. Ezek voltak mondjuk a kettes és a hármas az én példámban. Itt is, az `x` valamilyen számot jelent, teljesen mindegy, hogy milyet :) (vagyis hát nullát nem, de azt már kikötötték a szummánál, hiszen oda van írva, hogy EGYtől indul a sor, nem 0-tól.)

Ezért a fenti sor kiírva úgy néz ki, ahogy a képen is látszik:

`sum_(n=1)^(infty) x^(2n)=x^(2*1)+x^(2*2)+...`

A kvóciens pedig azt jelent, hogy az egyik tag az előző taggal elosztva mit ad? És mindig ezt kell adnia.

Paraméteresen:

`=x^(2*(n+1))/x^(2n)`

Azért `(2*(n+1))` van felül, mert ezzel jelzem, hogy az a következő tag. Az `n` az mindig egyel nő.
E két hányadosa fogja megadni a kvócienst:

`q=x^(2*(n+1))/x^(2n)=(x^(2*n+2))/x^(2n)=(x^(2n)*x^2)/(x^(2n))=x^2`

Tehát a kvóciens: `q=x^2`

Ha ezt megnézed pár példával, akkor is ezt fogod kapni:


`n=2` és `1` esetén:
`x^4/x^2=x^2`

`n=4` és `3` esetén:
`x^8/x^6=x^2`

Módosítva: 5 éve
0