Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
510
Nyílt láncú olefin szénhidrogéngázt harmincszoros térfogatú, oxigénben dúsított, 30 V/V % oxigént tartalmazó, dúsított levegővel kevertek, és a szénhidrogént elégették. A keletkező, vízmentes gázelegy térfogata az eredeti körülmények között mérve 88,71%-a a kiindulási szénhidrogén levegő keverékének. Ha a gázelegyet KOH-oldaton vezetjük át, annak térfogata 18,18%-kal csökken.
Állapítsuk meg az olefin képletét és az alkalmazott levegőfelesleget!

Ehhez a feladathoz lenne egy kérdésem.
CnH2n + 1,5 n O2 = n CO2 + n H2O
bevitt CnH2n = 100 cm^3 = 1 mol
bevitt levegő = 3000cm^3 = 30 mol
Ez összesen 3100cm^3 = 31 mol, amiben van 900cm^3 oxigén és 2100 cm^3 nitrogén.
Ha elégetjük a szénhidrogén-levegő elegyet, akkor keletkezik: 2750cm^3 égéstermék, amiben van: 2100cm^3 nitrogén, 500cm^3 CO2 és 150cm^3 maradék oxigén.
Felhasznált oxigén = 900 cm^3 - 150cm^3 = 750 cm^3
Ki is tudjuk számolni a felesleget: 150cm^3 / 750 cm^3 * 100 = 20 %

Ezt követően hasonló feladatokat oldottam már meg így, viszont itt nem sikerült ezzel a módszerrel:
(3n/2) / n = 750 / 500
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Nem, mert 3100 cm3 30%-a nem 900 cm3, hanem 930 cm3 O2.

Így a nitrogén 3100-930 = 2170 cm3 lesz.

A kiindulási 3100 cm3 gázelegyből kapjuk a 88,71 %-át: 3100 * 0,8871 = 2750,01 cm3-t.

Ebből 2170 cm3 a nitrogén, a maradék = 2750,01 - 2170 = 580,01 cm3 szén-dioxid és oxigén.

Ennek a 18,18 %-a lesz az elnyelődött CO2: 580,01 * 0,1818 = 105,45 cm3 CO2,

a másik része lesz a megmaradt oxigén felesleg: 580,01 - 105,45 = 474,56 cm3 O2 maradék.

Hihető, hogy akkor 474,56 * 100 / (930 - 474,56) = 104 % a felesleg és az olefin a propén (C₃H₆)?

Mivel a 474,56 cm3 / 100 cm3 = 1,5 * n (1 mólra vonatkoztatva)
n=3,16

1