Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nehezebb fizika feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
645
Előre is köszönöm szépen a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, emelt, egyetem, Középiskola, sebesség, mechanika
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A mozgás pályája ferde hajításnál:

y = `x*tgalpha-(g*x^2)/(2*v_0^2*cos^2alpha)` = `tg76*x-10/(2*26.64*cos^2 76)*x^2`

y = `4.0108x-0,1181x^2`

Ahol metszi egymást a két függvény, ott csapódik a kő.

`-0.01x^2+x-9=4.0108x-0.1181x^2`

x = 30,575 m

y = `4.0108*25.83-0.1181*25.83^2` = 12,227 m

A pontba húzott érintő egyenes meredeksége a becsapódási szög.

m = `y' = 4.0108-2*0.1181x`

m = `tg beta` = `4.0108-2*0.1181*30.575` = -3,21

`beta` = -72,7° a becsapódás szöge. A vízszinteshez képest.

A domb meredeksége ebben a pontban:

y' = -0.02x+1 = `-0.02*30.575+1` = 0,3885 = `tg gamma`

`gamma` = 21,23°

A becsapódás szöge a dombhoz képest 21,23-(-72,3) = 93,53°



A sebességek:

A vízszintes irányú komponens mindig `v_x` = `26.64*cos76` = 6,4448 `m/s`

A függőleges irányú a magasságtól függ:

`v_y` = `v_0*sin76-g*t`

Akkor már csak az a kérdés, hogy mikor van ebben a magasságban a test.

Ezt a legegyszerűbb az x irányú mozgásból kiszámolni.

x = `v_0*t*cosalpha`

t = `x/(v_0*cosalpha)` = `30.575/(26.64*cos76)` = 4,744 s

`v_y` = `26,64*sin76-9.81*4.744` = -20,69 `m/s` (lefelé jön a test)


`v` = `root()(v_x^2+v_y^2)` = `root()(6.44^2+20.69^2)` = 21,67 `m/s`
1