Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számítás - Az oldatok térfogatos elemzése

Főoldal » Középiskola » Kémia
1084
Ismeretlen koncentrációjú ecetsavoldat 10,00 cm3-ét 100,0 cm3-re hígítjuk. Ebből az ún. törzsoldatból pontosan 10,00 cm3-es részleteket titrálunk 0,0987 mol/dm3-es nátrium-hidroxid-oldattal: a fogyott térfogatok átlaga 11,06 cm3.
Milyen volt a törzsoldat koncentrációja?
Mekkora tömegű ecetsavat tartalmazott a vizsgált mintánk?
Határozzuk meg a vizsgált minta koncentrációját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, térfogat, oldat, számítás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CH_3COOH` + `NaOH` = `CH_3COONa` + `H_2O`

A végéről indulunk

11,06 `cm^3` oldatban van `11.06*0.0987` = 1,0916 mol NaOH

Ez fogy 10 `cm^3` ecetsavoldatra.

100 `cm^3` oldatban van `10*1.0916` = 10,916 mmol ecetsav = `n_("ecetsav")`

Ez lett hígítva 10 `cm^3`-ről.

10 `cm^3` oldatban van 10,916 mmol ecetsav.

1000 `cm^3` oldatban van `1000/10*10.916` = 1091,6 mmol = 1,0916 mol ecetsav

Az eredeti ecetsav-oldat koncentrációja 1,0916 `(mol)/(dm^3)`.

A készített törzsoldat ennek a tizede, vagyis 0,10916 `(mol)/(dm^3)`-es.

`M_(CH_3COOH)` = 60 `g/(mol)`

`m_(ecetsav)=`M_("ecetsav")*n_("ecetsav")` = `60*0,010916` = 0,655 g ecetsavat tartalmazott a vizsgált minta.
0