Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos köszönöm szépen!

Főoldal » Középiskola » Matematika
381
Segitsetek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
3 - (x - 2) / 4 = 2x / közös nevezőre hozzuk
12 / 4 - (x - 2) / 4 = 8x / 4 / * 4
12 - (x - 2) = 8x
12 - x + 2 = 8x
14 - x = 8x / + x
14 = 9x / : 9
14/9 = x

Ellenőrzés:
3 - (14/9 - 2) / 4 = 2 * 14/9
3 - (14/9 - 18/9) / 4 = 28/9
3 - (-4/9) / 4 = 28/9
3 - (-1/9) = 28/9
3 + 1/9 = 28/9
27/9 + 1/9 = 28/9
28/9 = 28/9

b)
5 - (2x - 3) / 5 = 5x / közös nevezőre hozzuk
25 / 5 - (2x - 3) / 5 / 25x / 5 / * 5
25 - (2x - 3) = 25x
25 - 2x + 3 = 25x
28 - 2x = 25x / + 2x
28 = 27x / : 27
28/27 = x

Ellenőrzés:
5 - (2 * 28/27 - 3) / 5 = 5 * 28/27
5 - (56/27 - 81/27) / 5 = 140/27
5 - (-25/27) / 5 = 140/27
5 - (-5/27) = 140/27
5 + 5/27 = 140/27
135/27 + 5/27 = 140/27
140/27 = 140/27

d)
1 - (3 -2x) / 3 = -2x / közös nevezőre hozunk
3/3 - (3- 2x) / 3 = -6x / 3 / * 3
3 - (3 - 2x) = -6x
3 - 3 + 2x = -6x
2x = -6x / + 6x
8x = 0 / : 8
x = 0

Ellenőrzés:
1- (3 - 2 * 0) / 3 = -2 * 0
1 - (3 - 0) / 3 = 0
1 - 3/3 = 0
1 -1 = 0
0 = 0

e)
(x - 1) / 3 - (3 - 2x) / 6 = 2 / közös nevezőre hozunk
2 * (x - 1) / 6 - (3 - 2x) / 6 = 12 / 6 / * 6
2 * (x - 1) - (3 - 2x) = 12
2x - 2 - 3 + 2x = 12
4x - 5 = 12 / + 5
4x = 17 /: 4
x = 17/4

Ellenőrzés:
(17/4 - 1) / 3 - (3 - 2 * 17/4) / 6 = 2
(17/4 - 4/4) / 3 - (12/4 - 34/4) / 6 = 2
(13/4) / 3 - (-22/4) / 6 = 2
13/12 + 22/24 = 2
12/12 + 11/12 = 2
24/12 = 2
2 = 2
0