Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
374
Két számítógép azonos nyomtatóra van kapcsolva. Ahhoz, hogy egy külső adathordozón behozott dokumentumot ki tudjunk nyomtatni, legalább az egyik számítógépnek és nyomtatónak működnie kell. A gépek egymástól függetlenül működnek. Az első számítógép 0,95, a második 0,97 a nyomtató 0,85 valószínűséggel működik.
Mennyi annak a valószínűsége, hogy a dokumentumot sikerül kinyomtatni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
p(1. számítógép működik) = 0,95
p(1. számítógép nem működik) = 1 - 0,95 = 0,05
p(2. számítógép működik) = 0,97
p(2. számítógép nem működik) = 1 - 0,97 = 0,03
p(ny) = 0,85
Három esetben lehet sikeres a nyomtatás:
1. számítógép ÉS a nyomtató működik ÉS a 2. számítógép nem működik;
VAGY
2. számítógép ÉS a nyomtató működik ÉS az 1. számítógép nem működik;
VAGY
1. számítógép ÉS a 2. számítógép ÉS a nyomtató működik.

(ÉS = * VAGY = +)

p(1. eset) = 0,95 * 0,85 * 0,03 = 0,024225
p(2. eset) = 0,97 * 0,85 * 0,05 = 0,041225
p(3. eset) = 0,95 * 0,97 * 0,85 = 0,783275

p = p(1.eset) + p(2. eset) + p(3. eset) = 0,024225 + 0,041225 + 0,783275 = 0,848725 a valéószínűsége annak, hogy ki lehet nyomtatni a dokumentumot.
2