Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Eredő gravitációs térerő

Főoldal » Középiskola » Fizika
485
A Föld-Hold távolság R=3,84.10^8 m,a Föld tömege Mf=5,98.10^24 kg,a Holdé pedig Mh= 7,38.10^22 kg.Határozd meg annak a pontnak a helyzetét,amelyben az eredő gravitációs térerősség nulla.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

Legyen a pont a Földtől x m távolságra, a Holdtól `3.84*10^(8)-x` m távolságra.

Ekkor a két tömegvonzás egyenlő.

`F_1=F_2`

`cancel(G)*(m_f*cancel(m_t))/x^2` = `cancel(G)*(m_h*cancel(m_t))/(R-x)^2`

`(5.98*10^(24))/x^2` = `(7.38*10^(22))/(3.84*10^8-x)^2`

`81/x^2` = `1/(3.84*10^8-x)^2`

`x^2/81` = `(3.84*10^8-x)^2`

`x/9` = `3.84*10^8-x`

x = `3.456*10^8`

A pont a Földtől `3.456*10^8` m-re van. (A Holdtól `3.84*10^7` m-re)
0